REVEAL logo

Környezettudatosság

Üzleti tervezés ikonÜzleti tervezés Fenntarthatóság ikonFenntarthatóság

 

Környezettudatosság ikon Környezettudatosság

Egy műemlék épület közösségi felújítása során a környezettudatosság szempontja látszólag a műszaki tervek elkészítésének fázisában jelenik meg, az olyan kérdésekben, mint hogy legyen-e az épületen napelem, vagy hogy megvalósítható-e a szelektív hulladékgyűjtés.

Amennyiben azonban ezen kérdéskörre sokkal nagyobb hangsúly kerül a teljes folyamatban, akkor az több, komoly előnnyel is jár:

  • Egyrészt a felújítandó műemlék épület „ökológiai lábnyoma”, vagyis mindazon környezeti terhelés, amely a fejlesztés és üzemeltetés során fellép, fontos kommunikációs elem is, és jelentősen hozzájárulhat az egész fejlesztés pozitív megítéléséhez, elfogadottságához.
  • Másrészt a helyi közösség szemléletformálását, a saját lakókörnyezetükkel szembeni felelősségük tudatosítását egyetlen kampány sem tudja hitelesebben és hatékonyabban megvalósítani, mint egy környezettudatos szempontokat is figyelembe vevő közösségi fejlesztés.
  • Harmadrészt a fenntartási költségekre is komoly hatással van egy ilyen módon megvalósított fejlesztés, amely a projekt végső sikere szempontjából sem elhanyagolható tényező.

A teljes Útmutató kiadvány letölthető, illetve nyomtatott formában megrendelhető a Kiadványok oldalon. Amennyiben mélyebben érdekli a téma, további információkat és módszertani segítséget talál a projekt során elkészült részletes módszertani dokumentumokban.