REVEAL logo

Pilot projekt

Ház

A 30 éve elhagyottan álló épületegyüttes 5 falu összefogásával épült a XVIII. század végén, és 180 évig volt a Nivegy-völgy (Óbudavár, Szentjakabfa, Balatoncsicsó, Szentantalfa, Tagyon) közösségi, spirituális központja. A felújítással ebbe a státuszába szeretnénk visszaállítani az épületet, hogy ismét szolgálja a Nivegy-völgy egész közösségét.Terveink szerint a helyi turizmus, a kulturális élet, a civil összefogás otthonává válik majd, ugyanakkor - elsősorban közösségi gazdasági vállalkozás révén - a saját lábára áll.

  A Forster Központ által támogatott mintaprojektben a kulturális és épített örökség megőrzését szeretnénk összeegyeztetni a Nivegy-völgy és a helyi közösség fejlesztésének szempontjaival.

 

Ezért már az épület felújításának megtervezése is a helyi közösség bevonásával történt:

  • közösen terveztük meg, milyen funkciókat alakítsunk ki a felújítás során az épületegyüttesben, a felújítást tervező Építészstúdióval együtt gondolkodva
  • a helyi közösségi összefogás erősítése érdekében beszélgettünk Nivegy-völgy jövőjéről, lehetőségeiről, hogy olyan jövőképet tudjunk kialakítani, amelyben mindenki megtalálja a helyét
  • humán kapacitás fejlesztése – feltérképeztük a helyi közösségi és gazdasági élethez hiányzó tudások, készségek, információk körét, és megszerveztük a szükséges képzéseket is, amelyek 2015 januárja óta zajlanak
  • üzleti modell kialakítása – megtervezzük, hogyan működhet majd a plébánia önfenntartó módon, milyen tevékenységekkel tudunk forrást előteremteni a működtetésre, fenntartásra, későbbi fejlesztésekre.

Számos ötlet, javaslat született. A tervek szerint lesznek itt kulturális és közösségi rendezvények, kiállítások, koncertek, előadások.
Működik majd ifjúsági klub is. Helyet kap a környékbeli szervezetek számára közös fenntartású civil iroda. Valamint helyi termék bolt, borbemutató, a fenntartáshoz szükséges források előteremtéséhez.

2015 novembere óta zajlik az épület műemléki felújítása.

Továbbra is várjunk minden olyan személyt, közösséget, akik a környék lakóit, vállalkozásait, civil szervezeteit képviselni tudják, és szívesen dolgoznának velünk ebben a projektben.


Támogatóink

Építész

 

 

Építész Stúdió logo

Kivitelező

Vektorbau logo

Baumit logo Hansgrohe logo Bachl logo Creaton logo Mapei logo Rheinzink logo