REVEAL logo

Fenntarthatóság

Környezettudatosság ikonKörnyezettudatosság  

 

Fenntarthatóság ikon Fenntarthatóság

Amennyiben a közösségi tervezési folyamat sikeres volt, a helyi érintetteknek egy olyan hasznosítási koncepciót, illetve egy erre alapozott üzleti modellt hoztak létre, amely jó eséllyel biztosítja a projekt megvalósíthatóságát és fenntarthatóságát.

A tervek azonban a legritkább esetben valósulnak meg pontosan olyan módon és olyan eredménnyel, amint azt elképzelték: mind a fejlesztési folyamatban, mind az elinduló üzemeltetés során felmerülhetnek – és a tapasztalatok alapján fel is merülnek szép számmal – nem várt események.

A projektcsapatnak ezért először is rendszeresen fel kell mérnie a külső, piaci körülményeket, lehetőségeket és korlátokat, hogy a tervezéskor tett feltételezések helytállóságát ellenőrizze, másrészt folyamatosan felül kell vizsgálnia az elkészült eredeti üzleti tervet, és aktualizálnia azt.

A terv aktualizálása mellett a másik fontos feladat a tervben foglaltak gyakorlati megvalósítása, az elméletben elképzelt működés elindítása. Nagyon sok jól átgondolt üzleti terv bukik el azon, hogy a projektcsapat nem képes kézzelfogható, operatív feladatokká lebontani az elképzelt hasznosítási tevékenységet, és/vagy nem képes azt megszervezni, megvalósítani azt.

Valódi fenntarthatóságról tehát akkor beszélhetünk, ha a felújított és új funkciókkal megtöltött műemlék épület működtetése egy olyan üzleti terven alapul, amely folyamatosan aktualizált, és amely megteremti a pénzügyi forrásokat az épület rendszeres állagmegóvó karbantartásához, a szükséges javításokhoz és ideális esetben a további fejlesztésekhez.

A teljes Útmutató kiadvány letölthető, illetve nyomtatott formában megrendelhető a Kiadványok oldalon. Amennyiben mélyebben érdekli a téma, további információkat és módszertani segítséget talál a projekt során elkészült részletes módszertani dokumentumokban.